Υπολογισμός και παραίτηση από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα

ΕφΑθ 5357/2011 σε ΝοΒ 2013, σελ. 76

Υπολογισμός και παραίτηση από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα.

Ι. Ζητήματα ουσιαστικού δικαίου

Η παραίτηση συζύγου από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα εν όψει της λύσης του γάμου με συναινετικό διαζύγιο δεν είναι έγκυρη, εφόσον δεν πληρωθεί η αναβλητική αίρεση της λύσης του γάμου. Εξαίρεση τουριστικών καταλυμάτων από τον υπολογισμό της τελικής περιουσίας, επειδή το σύνολο των δαπανών για την ανέγερσή τους επωμίσθηκαν οι γονείς του εναγομένου.

Συμβολή της ενάγουσας με την είσπραξη μισθωμάτων, την ενασχόληση με τις οικιακές εργασίες και την ανατροφή τεσσάρων παιδιών και τη συμμετοχή στην ανέγερση οικοδομών του εναγομένου με τη μεταφορά υλικών και τον καθαρισμό των οικοδομών. Συνυπολογισμός στην αύξηση της περιουσίας μεζονέτας, η οποία δεν υπήρχε στην περιουσία του εναγομένου κατά την άσκηση της αγωγής, είχε όμως εκποιηθεί από τον εναγόμενο μετά τη συμπλήρωση τριετούς διάστασης και λίγες μέρες μετά τη συζήτηση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, επειδή η εκποίηση είναι αντίθετη στα χρηστά ήθη. Απόρριψη ένστασης καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος, επειδή η σχετική επιχειρηματολογία επικεντρώνεται στην ανυπαρξία δικαιώματος της ενάγουσας. Κριτήρια για την ικανοποίηση της αξίωσης με αυτούσια απόδοση ορισμένων πραγμάτων ίσης αξίας προς το ποσοστό συμμετοχής του δικαιούχου συζύγου στην αύξηση της περιουσίας του υπόχρεου είναι η αποφυγή νέων δικών, η αποτροπή της παρεμπόδισης της λειτουργίας επιχείρησης, η ιδιαίτερη σημασία που έχει συγκεκριμένο πράγμα για ένα σύζυγο και η αποφυγή άσκοπης ρευστοποίησης περιουσιακών αντικειμένων. Καταδίκη του εναγομένου σε δήλωση βουλήσεως για τη μεταβίβαση μίας μεζονέτας.

ΙΙ. Δικονομικά ζητήματα

Η ένσταση εκκρεμοδικίας δεν προτείνεται επιτυχώς στο διάστημα μεταξύ της έκδοσης οριστικής απόφασης και της άσκησης ενδίκων μέσων. Η δίκη καταργείται με τη δήλωση στα πρακτικά άλλης όμοιας δίκης περί παραίτησης από το δικόγραφο της όμοιας προηγούμενης αγωγής, εφόσον ο εναγόμενος δεν προβάλει αντίρρηση, η δε άσκηση έφεσης μετά τη συζήτηση δεν ασκεί έννομη επιρροή στην έκβαση της δίκης. 

Ανακοινώσεις

  • Στατιστικά στοιχεία για το οικογενειακό δίκαιο 2017-2018

    Επισυνάπτεται το από 07.10.2019 έγγραφο του Πρωτοδικείου Αθηνών.

  • Οι θέσεις της ΕΟΔ επί του νομοσχεδίου του Υπ. Δικαιοσύνης για την (συν)επιμέλεια τέκνων

    Ενόψει του διαλόγου που διεξάγεται για το ζήτημα της συνεπιμέλειας, η ΕΟΔ  καταθέτει στη δημόσια συζήτηση ορισμένες απόψεις και διευκρινίσεις που θεωρεί αναγκαίες.

  • E-mail επικοινωνίας ΕΟΔ

    Για εγγραφές νέων μελών, διευκρινίσεις σχετικά με τις εσπερίδες και τα ετήσια συνέδρια που διοργανώνει η Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, καθώς και κάθε συναφές ζήτημα με τη λειτουργία της ΕΟΔ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..