Ελεύθερη ένωση και Αδικαιολόγητος πλουτισμός

ΑΠ 1751/2014

Ελεύθερη ένωση και αδικαιολόγητος πλουτισμός. Οι συνήθεις, καθημερινές παροχές που διενεργούνται στο πλαίσιο της ελεύθερης ένωσης έχουν ως αιτία τους την χωρίς αντάλλαγμα παροχή, με αποτέλεσμα η διακοπή της ελεύθερης συμβίωσης να μη συνεπάγεται τη γέννηση αξίωσης απόδοσης του πλουτισμού.

Το αντίθετο ισχύει προκειμένου για παροχές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, οι οποίες έχουν κατ’ αρχήν ως αιτίας τους την ύπαρξη «συμβιωτικής σχέσης». Η αιτία λήγει ή δεν επακολουθεί, στην περίπτωση κατά την οποία η «κοινωνία βίου» παύει να πλέον να υφίσταται ή δεν πραγματοποιείται η προοπτική του μελλοντικού γάμου αντίστοιχα. Η αθέτηση και γενικώς η λήξη του συνδέσμου εμπιστοσύνης, ως νόμιμης αιτίας, θεμελιώνει την αξίωση αδικαιολόγητου πλουτισμού. Για το ορισμένο της αξίωσης απαιτείται επίκληση και απόδειξη της ύπαρξης κοινωνίας βίου αλλά και της ανταποδοτικής βάσης των εκατέρωθεν συμβολών. Σε περίπτωση λύσης της ελεύθερης συμβίωσης λόγω θανάτου του πλουτίσαντος, η αξίωση ασκείται κατά των κληρονόμων αυτού. Αντίθετη μειοψηφία, κατά την οποία η αξίωση δε γεννάται σε περίπτωση λύσης της συμβίωσης λόγω θανάτου, καθώς τότε δεν κλονίζεται ο σύνδεσμος εμπιστοσύνης. Αναιρεί την υπ’ αριθμ. 68/2012 απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ανακοινώσεις

  • Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής στο 7ο Συνέδριο της ΕΟΔ

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην ενότητα "Προσεχείς Εκδηλώσεις" αναρτήθηκε το έντυπο συμμετοχής στο 7ο Συνέδριο της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου, στο οποίο θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής.

  • E-mail επικοινωνίας ΕΟΔ

    Για εγγραφές νέων μελών, διευκρινίσεις σχετικά με τις εσπερίδες και τα ετήσια συνέδρια που διοργανώνει η Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, καθώς και κάθε συναφές ζήτημα με τη λειτουργία της ΕΟΔ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..