Αλλοδαπή απόφαση παρένθετης μητρότητας από ομόφυλο ζευγάρι αρρένων. Αντίθεση στη δημόσια τάξη.

ΜΠρΑΘ 1101/2019, ΕφΑΔΠολΔ 2021, 140 

Η σύσταση αυτού του μοντέλου ομόφυλης οικογένειας στην οποία καλείται να μεγαλώσει το τέκνο αποτελεί μια πραγματική κατάσταση αντίθετη στην παρούσα φάση, με το νομικό καθεστώς, αλλά και τις επικρατούσες αρχές και αντιλήψεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία στην οποία δεν αναγνωρίζεται σε ζεύγος αρρένων το δικαίωμα να προσφύγουν στον θεσμό της παρένθετης μητρότητας προκειμένου να αποκτήσουν τέκνο.

Στόχος του ελληνικού θεσμού της παρένθετης μητρότητας δεν είναι η προσφυγή ανδρών στον εν λόγω θεσμό , αλλά γυναικών μόνων ή μετά των συζύγων ή συντρόφων τους, οι οποίες για ιατρικούς λόγους αδυνατούν να αποκτήσουν τέκνα με σκοπό να δημιουργηθεί μια οικογένεια που εκτός των λοιπών προυποθέσεων που τάσσει ο νόμος το μοντέλο της είναι κατ' αρχήν ανεκτό από τον κοινωνικό περίγυρο. 

Για περισσότερα Βλ. ΕφΑΔΠολΔ 3/2021, Αρ. Τεύχους 140 σελ. 351

Ανακοινώσεις

  • Στατιστικά στοιχεία για το οικογενειακό δίκαιο 2017-2018

    Επισυνάπτεται το από 07.10.2019 έγγραφο του Πρωτοδικείου Αθηνών.

  • Οι θέσεις της ΕΟΔ επί του νομοσχεδίου του Υπ. Δικαιοσύνης για την (συν)επιμέλεια τέκνων

    Ενόψει του διαλόγου που διεξάγεται για το ζήτημα της συνεπιμέλειας, η ΕΟΔ  καταθέτει στη δημόσια συζήτηση ορισμένες απόψεις και διευκρινίσεις που θεωρεί αναγκαίες.

  • E-mail επικοινωνίας ΕΟΔ

    Για εγγραφές νέων μελών, διευκρινίσεις σχετικά με τις εσπερίδες και τα ετήσια συνέδρια που διοργανώνει η Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, καθώς και κάθε συναφές ζήτημα με τη λειτουργία της ΕΟΔ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..